Skip to main content

Miroslav Holan

Síň slávy 2010

Pan Miroslav Holan se narodil 21.1.1914 v Bělé pod Bezdězem, kde také prožil mládí a vyučil se holičem. Ale v roce 1945 se oženil s dívkou z Lomnice nad Popelkou a od této doby  se datuje jeho sportovní, ale i kulturní a společenská činnost v našem městě.

Postupně se zapojuje do lomnických sportovních oddílů nejprve jako rozhodčí stolního tenisu a basketbalu, kde později pracuje i na trenérském postu u družstev basketbalové přípravky. Ale rozhodčího dělá i v oddíle lomnické atletiky, která po vybudování stadionu v roce 1953 je na vzestupu. V dalších letech opouští post rozhodčího a zapojuje se v oddíle kopané do funkce zdravotníka a maséra. Když schází u družstva nejmladšího žactva kopané trenér, tak neváhá a zastává několik let i tento post.

Za své dlouholeté celoživotní působení ve fotbalovém hnutí obdržel v roce 2003 Cenu Dr. Václava Jíry. I v tomto vysokém a krásném věku jej můžete každoročně vidět v Lomnici nad Popelkou v roli maséra na mezinárodním turnaji fotbalových přípravek. A jelikož má velmi blízko na atletickou dráhu k místní ZŠ, tak je můžete i tam v podvečerních hodinách spatřit v teplákové soupravě. Sice to prý již neuběhne a tak alespoň pár koleček objede.

Neustále se živě zajímá o sportovní dění v Lomnici nad Popelkou a na školním hřišti nikdy neváhá, aby nerozdával rady, mladým sportovním adeptů.

Přátelé, klobouk opravdu dolu.